324

Zelda

Bild 2018-05-13 kl. 14.01


Bild 2018-05-13 kl. 14.01 (1)


Bild 2018-05-13 kl. 14.01 (2)

Linnea, min dotter, arbetade som volontär på SOS-animals för ca 15,5 år sedan. Hon blev förtjust i valpen Zelda, en förmodad mix mellan Dobberman och Podenco Ibicenco. Hon förvärvade Zelda genom arbete och hemförde henne till Sverige. De första 2,5 åren var Zelda mest på Västkusten, Göteborg och Grebbestad, men ochså i Luleå och Tornedalen. SOS-animals, volontärerna och senare Linnea ensam lade grunden till den finaste varelse vi kännt. Linnea for utomlands och bildade sedan familj, varför vi föräldrar fick ta över och njuta av Zelda de återstående 13 åren.

Zelda var fullständigt fri från ondska, var behagligt social, ödmjuk, trofast  och mycket samarbets-villig. Vid jordbruksarbete lade hon sig så hon kunde se och varnade för obekanta. Hon vaktade också bra i Luleå ännu i nov 2017. I skogen var hon suverän på att driva och spåra hare men också på att markbereda. Hon grävde kring stubbar efter möss, så det var bara att sätta tallplantan. Efter en dag i skogen var hon så slut, att vi inte hann ta av västen innan hon hoppade upp i husses säng och somnade. Hon kunde också ställa älg med kalv och även björn, med livet i behåll, tack vare sin storlek och intelligens. Hon var också vacker, varför folk vi mötte brukade säga: ”Det där måste vara Luleås vackraste hund”!

Sedan tillstötte artros, en del andra problem och bakbenen började svikta. Därför ville  veterinärerna befria henne från lidande den 28 mars 2018. Hennes aska vilar nu i urna bland Linneas keramiska alster i vardagsrummet. Vi och våra hundvänner saknar och sörjer Zelda. När Zelda inte kunde vara med husse sköttes hon av UllaBritt som nu saknar Zelda väldigt mycket. Flera hundar vägrar fortfarande att gå förbi infarten utan att först ha hälsat på Zeldas hem. /Husse Henrik