Träningstips

Precis som oss människor så behöver våra fyrbenta vänner få aktivering.  Med aktivering menar vi inte enbart motion. Givetvis är motion en mycket viktig del i hundens liv som man absolut inte får försumma men man bör heller inte tro att motion löser alla problem, för det gör det inte. Tvärtom, en hund med problem såsom stress, separationsångest etc. kan i värsta fall bli ännu värre med för mycket motion då detta ständigt ökar orken hos hunden. Att fysiskt trötta ut en hund är näst intill omöjligt och fungerar bara en kort tid. Kan man däremot förse sin hund med psykisk stimulans har man vunnit mycket. En hund som fått tänka och anstränga hjärnan är i regel betydligt lugnare efteråt.  Det fina med att ge sin hund uppgifter att lösa är att det inte kräver lika mycket tid och plats som motion och man kan göra det oavsett väder och vind då det fungerar minst lika bra inomhus. Nedan följer några enkla tips på problemlösning för hund och lite goda råd längs vägen. Och kom ihåg, det är inte svårare än man gör det!

Kontakt

Att ha god kontakt med din hund är grunden till allt. Om din hund inte bryr sig om dig, eller kanske inte riktigt vågar ta kontakt med dig så kan det vara svårt att lära känna varandra och ännu svårare att lära hunden något.

Här måste du i så fall vara uppmärksam på din hund och nyttja de tillfällen som ges. Se till att alltid ha något riktigt gott godis på dig, både inne och ute. När ni är ute och går och din hund vänder sig om och tittar på eller mot dig, var då snabb att berömma hunden, gå gärna ned på huk så du hamnar på hundens nivå och belöna den med lite godis och omtanke. Skulle den tveka att komma till dig kan du alltid locka lite eller ”hala in” den med kopplet, det kommer snabbt att lära sig att det betyder mat. Men för all del, tvinga inte hunden. Du kan också skapa en sådan situation själv genom att säga hundens namn i glad ton och så fort den reagerar kommer det ett glatt beröm och en godbit

Inkallning

”Hit” är utan tvekan det absolut viktigaste man kan lära sin hund. Inte bara för att det kan vara fråga om liv eller död, det berikar din hunds liv också. En hund som kommer på inkallning har bättre möjlighet att få gå lös, sträcka ut i full galopp eller leka obehindrat med andra hundar.  Något att tänka på med inkallning är också att aldrig aldrig någonsin fya hunden när den kommer till dig, oavsett hur dum den har varit innan dess. Det ska ALLTID vara förknippat med välbehag att komma till husse/matte. Annars får du snabbt en hund som tvekar, håller sig utom räckhåll när du är arg eller helt enkelt ignorerar dig. Ett bra tips som många hunduppfödare använder sig av är att alltid träna när det är matdags. När jag har en kull valpar brukar jag alltid vissla en liten ton innan jag ställer ner matskålen. Det dröjer inte länge förrän de förknippar den lilla tonen med mat och fortsätter man att belöna när de kommer på den tonen så sitter det kvar. Alla mina hundar kommer på den tonen och även valpar som flyttat lyssnar fortfarande till den tonen. Så underskatta inte matens dragningskraft. Att din hund inte är en valp längre har ingen betydelse, vissla en inkallningston eller ropa helt enkelt hit varje gång du ställer ner matskålen och om det är möjligt, försök ropa innan hunden har kommit till dig. Man kan få smyga lite med maten så de inte hör vad man pysslar med innan man ropar.

Precis som med allt annat, börja träningen inomhus i lugn och ro. När det sitter inomhus kan man förflytta sig ut. Tänk ”skynda långsamt”. Och även här är det fantasin som sätter gränserna, kliv upp på en sten eller bänk och kalla in hunden. Ropa på den när den är på väg bort, när den ligger eller sitter, kalla in uppför en trappa eller in i friggeboden.  Och kom ihåg att du ska alltid vara roligare än allt annat runt omkring er. Det kan leda till en hel del dråpliga situationer för att övertyga hunden om att du är roligare än grannens katt men det är viktigt att hunden vinner på att komma på din inkallning.

Baskommandon

Sitt, ligg och stanna är något alla hundar bör kunna. Inte bara för att det är praktiskt, ibland kan ett snabbt stanna rädda livet på din hund!

Man brukar säga att en inlärningssituation ska vara störningsfri och att man ska öka störningarna successivt. För att göra innebörden av det så klart som möjligt så kan vi omvandla det till en mänsklig situation. Anta att du ska lära dig utföra en ny dans med avancerade steg. Men du får instruktionerna på ett språk du inte förstår och som om inte det vore nog så är miljön runt omkring dig full av höga bullriga ljud, folk som springer fram och tillbaka, starka lukter och ljus. Den som försöker lära ut dansen har kanske inte så bra tålamod heller och du vill inte gärna att din lärare ska bli arg på dig eftersom du väldigt gärna vill göra denne glad. Detta bidrar ytterligare till stressen. Visst hade det varit lättare att få lära sig den dansen i ett lugnt och tyst rum med en lärare som tålmodigt visar hur man gör?!

Precis så är det för hundarna, samtidigt som de lyssnar och försöker lära sig så tar de in allt i sin omgivning också. Så när vi ska lära dem ett nytt moment görs detta bäst i ett tyst rum. Men vi ska ju givetvis försvåra det efter hand så att hunden blir bättre och kan göra det den lärt sig i bullriga och stökiga situationer också.  Som exempel kan vi ta kommandot ”sitt”. När hunden utan att tveka sätter sig då du säger sitt så kan vi börja försvåra det. Först kan du flytta ut från det lugna rummet till ex. köket eller vardagsrummet där det finns folk. När även det fungerar kan vi börja bege oss ut utomhus. Kom ihåg att göra träningen rolig också. Man behöver inte alltid sitta på plan mark, låt hunden sätta sig på en parkbänk, på en sten eller i en trappa. Låt den sitta olika lång tid och prova gå ifrån den ett steg eller två.

Nosaktivering

Hundens nos är dess främsta styrka. Deras luktsinne är vida överlägset människans, för dem är dofter en hel värld som vi inte har tillträde till. Ett bra exempel på detta är om vi t.ex går in i ett stall. Som människa känner vi först den doft som är starkast och då endast den. Efter en stund är vårt luktsinne avtrubbat på den doften och då framträder den näst starkaste doften och så vidare. Vi kan alltså bara känna ett litet fåtal dofter åt gången. En hund däremot känner i stort sett alla dofter när den kommer in i stallet, samtidigt! Dessa dofter mattas dessutom inte av efterhand. Ni har säkert märkt att era hundar fnyser till ibland när det luktar intensivt på något, detta gör de för att ”rensa nosen” på dofter för att koncentrera sig på just denna doft. Med detta i bakhuvudet är det lätt att förstå att nosaktivering är en av de bästa uppgifterna man kan ge sin hund, det brukar dessutom vara väldigt uppskattat!

Godisgömman

Det här kan man göra både inomhus och utomhus. Sätt hunden ned och be den stanna. Gå sedan och göm lite godis på lämpliga ställen (under mattkanter, på stolar, på tv-bänken eller varför inte i en stubbe, på en sten etc.) och gå sedan tillbaka till hunden. Sätt dig på huk bredvid hunden, peka mot godisgömman och säg ”sök”, släpp sedan iväg hunden. Vill den inte gå iväg på en gång kan du alltid följa med. I början är det bra om hunden får se när och var du gömmer godiset, och göm inte på så många ställen i början heller. Allt eftersom hunden lär sig övningen kan man öka antalet gömmor och även låta hunden sitta och vänta där den inte ser. Anledningen till att man bör låta hunden se till en början är dels för att den lättare ska förstå vad övningen går ut på men även för att träna upp minnet. Om man tar det i hundens takt och ökar svårigheterna gradvis så kommer deras minne att bli bättre och bättre.

Ett bra tips till att göra denna övning utomhus är att gömma på stenar, stubbar, parkbänkar etc. som hunden måste hoppa upp på. Man kan även peta in godiset bakom barken en bit upp i ett träd så att hunden måste sträcka sig upp ev. stå på bakbenen. I och med detta så får hunden även träna sin balans och kroppsmedvetenhet. Att öka kroppskontrollen hos en hund brukar dessutom öka dess självförtroende. Kom bara ihåg att göra detta stegvis och att inte utsätta hunden för risker!

Tänk på: Har man en hund som är väldigt godis/matintresserad så kan den stressa upp sig själv genom att leta efter godiset när den är ensam hemma. Därför bör man då bara gömma godis i rum där hunden inte vistas när den är ensam.

Leksaksgömman

Går till på precis samma sätt som godisgömman fast nu har ni bytt ut godiset mot hundens favoritleksak. Här börjar ni med att leka lite med hunden. När den är som mest uppvarvad går ni plötsligt ifrån hunden med leksaken (här kan det vara lämpligt att någon håller hunden till en början om den inte kan sitt-stanna kvar). Var lite ”hemlig” och spännande med leksaken, göm den och gå tillbaka till hunden. Även här bör man tänka på att hunden får se hela förloppet till en början. Sedan kan man försvåra med att hunden inte får se vart du gömmer leksaken. När vovven har blivit riktigt duktig på detta kan man dessutom ta hunden och göra något annat en liten stund för att sedan gå tillbaka och säga ”sök” åt hunden.

Den här övningen kan varieras i det oändliga och man behöver inte bara använda godis och leksaker. Varför inte ”tappa” en handske längs promenaden, gömma dig själv eller någon vän.  För att inte tala om alla roliga och spännande platser man kan gömma på. Se dig om och använd fantasin, bilen, trapphuset, garaget, ja det mesta runt omkring oss kan bli spännande sökställen för din fyrbenta vän!

Toarullen

Ta en tom toarulle och lägg i några bitar gott hundgodis. Vik sedan igen kanterna och låt hunden ”bryta sig in”. Enkelt påhitt som inte tar så lång tid.

Sammanfattning

  • Skynda långsamt
  • Använd fantasin
  • Var en tillgång för din hund, det ska alltid vara roligt att göra som du säger
  • Tappar du humöret, ta en paus eller sluta för dagen
  • Viktigast av allt, din hund är en spegelbild av vad och hur du lär ut. Blir det fel, titta i spegeln!

Några förslag på litteratur

Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt

Hundmöten av Memea Mohlin

Hundens språk och tankar av Per Jensen

Kul aktivering för din hund (utges av Ica förlaget)